VERTROUWD SINDS 2005 | SNELLE LEVERING |

Wat feitjes over Carnaval.....


Het tijdstip van de viering van carnaval is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks wordt gevierd. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is Carnavalszondag.
Het carnaval is een feest dat vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant drie dagen lang het dagelijks leven in zijn greep heeft.

De carnavalskalender voor de komende jaren.
  • 2014 - 2 maart 2014
  • 2015 - 15 februari 2015
  • 2016 - 7 februari 2016

Wat gebeurt er met carnaval?

Op carnavalszaterdag of -zondag nemen de vele Prinsen Carnaval voor drie dagen op rituele wijze de macht van de burgerlijke autoriteiten over in dorpen en steden (de machtsoverdracht of sleuteloverdracht) en vieren met hun onderdanen (de carnavalsvierders ) de tijdelijke vestiging van hun narrenrijk.

Carnavallers verkleden zich in een door hun gewenste uitdossing (carnavalskleding of carnavalskostuums) en nemen in een driedaagse carnavalsroes bezit van de straat en de café’s. Ook zoeken ze elkaar op in feestzalen. De feestlocaties zijn versierd met maskers en serpentines en de feestmuziek bestaat uit carnavalsrepertoire.

Carnaval en de carnavalsoptocht

Op één van de drie Carnavalsdagen trekt de optocht door de straten; de zegetocht van Prins Carnaval. Naar de optocht kijkt iedereen vrolijk uitgedost in carnavalskleding. Op carnavalsdinsdag rond middernacht wordt in veel plaatsen in een collectief afsluitingsritueel afscheid genomen van het narrenrijk en zijn Prins. Carnavalsmascottes en symbolen worden dan verbrand, begraven of verdronken. Op Aswoensdag wordt het dagelijkse leven weer opgepakt.

Carnaval en vaste tradities

Het jaarlijks terugkerende carnaval voltrekt zich in een opeenvolging van vaststaande rituelen en wordt georganiseerd door de vele carnavalsverenigingen in Nederland. Aan de Carnavalsdagen gaat een periode vooraf, het zogenaamde 'voorseizoen', die begint op 11 november. In het voorseizoen wordt de machtsovername van Prins Carnaval op de eerste Carnavalsdag voorbereid. Prins Carnaval verschijnt dan ten tonele, er worden zittingen georganiseerd waar de burgerlijke autoriteiten op de korrel worden genomen, vaak wordt een Carnavalslied tot volkslied van dat jaar uitgekozen en de Carnavalsstemming wordt opgebouwd.

Alles en meer over carnaval